Evliya Çelebi'nin Seyahatnâme’sinde uzunca bahsettiği Bayındır, sakin ve tarihi mirasını koruyan tipik bir Ege yerleşimi. Bu hikâyedeki esas önemi, mikroklimasıyla ülkemizin başlıca çiçek üreticisi olan Bayındır'ın aynı zamanda metrekareye en çok zeytin ağacı düşen yörelerimizden biri olması. Kirletici endüstriyel tesislerin bulunmadığı, temel geçim kaynağı tarım olan yörede, özellikle yüksek kesimlerinde, zeytin neredeyse tamamen organik olarak yetiştirilegelmiş.
Güney Ege'nin hâkim zeytin çeşidi olan Memecik, ülkemize özgü 90'ı aşkın çeşit arasında yüksek meyvemsiliği, antioksidan içeriği ve dayanıklılığı ile tanınan, yurtdışından gelen kalite ödüllerinin gittikçe artan bir kısmını sağlayan bir zeytin çeşidi. Biz de Memecik çeşidi zeytinleri, ayrıca aşılanmamış, zeytin ağacının en doğal hali olan Deliceleri işliyoruz.
Zeytinyağı üretimimiz bölge coğrafyası gereği çeşitli rakımlardaki zorlu arazilerde yerel insan gücüyle hasat yapılmasıyla başlıyor ve aynı gün zeytinlerin iki fazlı hijyenik ve modern sıkım tesisine ulaştırılmasıyla devam ediyor. O gün hasat edilen zeytinin özelliklerine göre belirlenen proses parametreleri uyarınca yapılan sıkımı duyusal analiz, tasnif ve filtreleme takip ediyor.
Zeytinyağının sofralara iksir özelliğini yitirmeden ulaşabilmesi, bir mumu sönmeden taşımaya benzeyen, sürekli bir özen gerektiriyor. Bu nedenle üretimin bitişinden sonra koruma sürecine giriliyor.
2017'den bu yana uluslararası ödüllerimiz*:
* Uluslararası yarışmalarda altın, gümüş gibi dereceler kör tadım yapan jürinin verdiği ortalama puana göre belli bir puan limitlerinin üstünü sağlayan tüm katılımcılara verilmektedir. Katılan yağların öncelikle duyusal kusur içermediği teyit edilir, ardından meyvemsilik, acılık, yakıcılık, denge, kompleksite, harmoni, kalıcılık gibi ölçütlere göre karmaşık bir puanlama yapılarak toplam puana ulaşılır.
** EVOO World Ranking dünyada düzenlenen 30 zeytinyağı kalite yarışmasını dikkate alarak alınan ödülün derecesi ve yarışmanın prestiji bazında ağırlıklı toplam puan hesaplamaktadır. Toplam puan katılınan yarışma sayısıyla ve yarıştırılan ürün adediyle artar. Tayga 2019'da tek ürünü (Alaca Hasat) ile 4 yarışmadan aldığı derecelerle dünyada ilk 300'de yer aldı.
Tayga aynı zamanda tanınmış duyusal analiz uzmanı Antonio Lauro'nun EVO IOOC yarışması bazında hazırladığı en iyi zeytinyağları kataloğunun 2018 ve 2019 edisyonlarında duyusal profiliyle birlikte yer aldı.
Tayga İyi Gıda, zeytinyağı meraklılarının lezzet atlasında İzmir'in dağlarına daha geniş bir yer açmak için çalışmaya devam edecek.
Tayga İyi Gıda Zeytinyağı'nı üretirken: